DIZAJNERI

MIRKO TATTARINI

Mirko Tattarini je osnivač i direktor Lagos Design Studija u Firenci sa podružnicama u Rimu i Sofiji.  On predaje na institutu ISIA u Firenci od 1998. godine i sada je profesor "Strategijskog Dizajna" na post diplomskim studijama u oblasti Proizvodnog i Komunikacijskog Dizajna.  Mirko Tattarini je radio u nekoliko zemalja, kao izvršni direktor Lagosa i kao ekspert Evropske Komisije u zapadnoj Evropi, Malti, Siriji, celom regionu Balkana, Zalivskim zemljama, Kini.  Godine 2005., izdao je knjigu "Digitalna Medina - Razgovori 2002-2005", kao jedan esej o teoriji dizajna.  Njegovi radovi su objavljeni u nekoliko časopisa širom sveta i on često putuje radi predavanja i simpozijuma u celom svetu.  Od 2010. do 2013. godine bio je direktor Kreativnog prostora Srbije.  Tokom 2011. godine kreirao je novu marku nameštaja nazvanu Wildcrafts.  Od 2011. godine je dizajner za Aston Martin enterijere a od 2009. godine je umetnički direktor brenda Design Apparat.  U oktobru 2013. godine postavljen je za Umetničkog Direktora Djeniodjoko - Festival dečije kreativnosti Vinči, Leonardovog rodnog grada i umetničkog direktora Fondazione Conservatorio della SSma Annunziata u Empoliju.

Gospodin Tattarini je diplomirao na ISIA institutu u Firenci, studirao na MCAD-u, Mineapolis, SAD i na Hochschule der Bildenden Kunst u Sarbrikenu, Nemačka.  Saradjivao je i saradjuje sa firmama kao što su Evropska Svemirska Agencija, Srpska agencija za promociju izvoza, Konzorcijum Opere Olei, opštinom Vinči, Formitalia Luxury Group, Aston Martin enterijeri, Silvia Rizzi Communicazioni Zoppini Gioielli, ISIA Firenze, Consorzio Seggiano DOP, F.J.Tyterleigh, Gilli International, Bianchini & Capponi, Design Apparat, Ligna Group, Egizia, SFC-Serbian Furniture Cluster, Creative Space Serbia, SCS Plus, ICE - Foreign Trade Institute, British American Tobacco, CNR - National Research Council, Nido Home Furniture, Al Fardan Group–Katar, Doha Enterprise-Katar, Mediterranean Institute, Opštinom Firenca, Monte dei Paschi Bankom, Cassa di Risparmio di Firenze Bankom, Confindustria Balkan, Confartigianato Areco, Logli SpA, Franci, Viola.

SAŠA MITROVIĆ

Rođen u Nišu 1979. godine, Saša Mitrović je od malih nogu manifestovao zainteresovanost za najširi dizajn i vizuelnu kulturu, uključujući dizajn nameštaja, naučne fantastike, savremenu umetnost i primenu tehnologije.  Tako je, nakon pohađanja prvih časova na fakultetu u svom rodnom gradu, otišao u Italiju da završi svoje studije na Institutu ISIA u Firenci, što je ujedno bio i način da se približi tradiciji i metodologiji italijanskog dizajna, gde je i diplomirao sa eksperimentalnom tezom zanatskog 3d filma.  Trenutno radi kao dizajner proizvoda, 3d vizuelni programer i kao UX/UI ekspert na relaciji Italije i Srbije, i još uvek istražuje pomešanost medju različitim poljima dizajna kao najsvrsishodniji pristup projektima koje on razvija.  Godine 2012. osnovao je Twentythree, studio dizajna sa najvišim ciljevima da oformi proizvodna i dizajnerska čvorišta, pružajući nove ideje i dobra rešenja širom sveta.  Svoje proizvode je izlagao u Beogradu od 2012. do 2013. godine (Beogradska nedelja dizajna, Mikser festival), na Medjunarodnom sajmu savremenog nameštaja u Njujorku ICFF 2014 i na Canton sajmu nameštaja u Kini 2015. godine.  Dobitnik je mnogih medjunarodnih nagrada za dizajn (ICCF studio nagrada, Adex zlatna nagrada, Mikser nagrada...) i tokom poslednjih godina dokazao se kao dobar predavač metodologije dizajna.